lítium: felhasználás, mellékhatások, kölcsönhatások és figyelmeztetések

Atomic száma 3, karbonát de Lithium, citrát de Lithium, Li, Lítium-karbonát, lítium-citrát, lítium orotát, Litio, NumĂro Atomique 3, orotát de Lítium.

A lítium eleme. Ez kapta a nevét a â € ślithos, â € ť a görög szó, kő, mert nyomokban szinte minden sziklák. Lítium működik más elemekkel, gyógyszerek, enzimek, hormonok, vitaminok, és a növekedési faktorok a test számos különböző módon. Az emberek használják a gyógyításban; Lítium használják mentális betegségek, köztük bipoláris rendellenesség, depresszió, és a skizofrénia, az étkezési rendellenességek, beleértve az anorexia és bulimia, és a vér rendellenességek, ideértve az anémiát és az alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia); Lítium is használják fejfájás, alkoholizmus, epilepszia, cukorbetegség, májbetegség, vese rendellenességek, arthritis, egy bőrbetegség nevű seborrhea, és pajzsmirigy. Más felhasználások közé tartozik az asztma, a Huntington-kór, Graves-betegség, herpes simplex, mozgási rendellenesség nevezett tardiv dyskinesia, a Tourette-szindróma, ciklikus hányás, Meniere-betegség, bizsergő vagy â € ścrawlingâ € ť érzés a bőrön (paraesthesiák), és agresszív viselkedés a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD).

Pontosan hogyan működik a lítium ismeretlen, de talán segít a mentális zavarok által aktivitását fokozza kémiai hírvivők az agyban.

Hatékony fo; A bipoláris zavar (mániás-depressziós betegség); Valószínű Hatékony fo; Mély depresszió; Esetleg Hatékony fo; Skizofrénia és a kapcsolódó mentális zavarok. Lítium rendszerint kombinációban alkalmazzák antipszichotikumok, amikor azt használják ezeket a rendellenességeket. Néha azonban a lítium önmagában adják; Impulzív agresszív viselkedés társul figyelemhiányos hiperaktivitás rendellenesség (ADHD); Elegendő bizonyíték fo; Alkoholfüggőség; A vérsejtek rendellenességek; Egyéb feltételek. Több bizonyítékra van szükség, hogy értékelje a hatékonyságát lítium e célra.

Lítium tűnik, hogy biztonságos legyen a legtöbb ember számára, ha figyelembe megfelelően gondos ellenőrzés mellett egy egészségügyi szolgáltató. Lítium-karbonát és lítium-citrát jóváhagyta az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). De nem tudunk eleget a biztonsági lítium orotátot. Kerülje a lítium orotátot amíg többet tudunk; Lítium hányingert, hasmenést, szédülést, izomgyengeséget, fáradtságot, és a kábult érzés. Ezek a nem kívánt mellékhatások gyakran javítja a folyamatos használat során. Finom remegés, gyakori vizelés, és a szomjúság fordulhatnak elő, és továbbra is fennállnak a folyamatos használat során. Súlygyarapodás és duzzanat a túlzott folyadék is előfordulhat. Lítium is okozhat, vagy, hogy a bőr rendellenességek, mint például akne, psoriasis, és kiütések rosszabb. Az összeg a lítium a szervezetben gondosan ellenőrizni kell, és be van jelölve vérvizsgálattal; Különleges óvintézkedések és figyelmeztetések: Terhesség és szoptatás: A lítium mérgezni egy fejlődő baba (magzat), és növeli a születési rendellenességek, beleértve a szívproblémák. Azonban, ha az előnyeit, amely lítium az anya meghaladják a kockázatokat a magzat, lítium adható egy egészségügyi szolgáltató, amíg van gondos ellenőrzése; Lítium kezelés nem biztonságos a nők, akik szoptatnak. A lítium anyatejbe és nem kívánt mellékhatásokat a csecsemő; Szívbetegség: Lithium okozhat szabálytalan szívritmust. Ez probléma lehet, különösen azok számára, akik szívbetegség; Vesebetegség: Lithium eltávolítják a szervezetből a vesén keresztül. Ebben a vesebetegségben szenvedők, az összeg a lítium, ami adott esetleg csökkenteni kell; Sebészet: Lítium megváltoztathatja szerotonin szint, olyan vegyi anyag, hatással van a központi idegrendszerre. Van némi aggodalom, hogy a lítium zavarhatja sebészeti eljárásokat, amelyek gyakran járnak érzéstelenítés és más gyógyszerek, amelyek befolyásolják a központi idegrendszert. Lítium használatát abba kell hagyni, és a jóváhagyás egy egészségügyi szolgáltató, legalább két héttel a tervezett műtét; Pajzsmirigy betegség: Lithium tehetik pajzsmirigy problémák rosszabb.

Lítium növeli az agy kémiai szerotonin nevű. Egyes gyógyszerek a depresszió is növeli az agy kémiai szerotonin. Figyelembe lítium együtt ezek a gyógyszerek a depresszió fokozhatja a szerotonin a túl sok és súlyos mellékhatásokat okozhatnak, beleértve a szívproblémák, hidegrázás, és a szorongás. Ne szedje a lítium, ha olyan gyógyszereket szed depresszió; Néhány ilyen gyógyszerek depresszió közé tartozik a fluoxetin (Prozac), paroxetin (Paxil), szertralin (Zoloft), amitriptilin (Elavil), klomipramin (Anafranil), imipramin (Tofranil), és mások.

Lítium növeli a vegyi anyag az agyban. Ez a kémiai neve a szerotonin. Bizonyos gyógyszerek depresszió kezelésére alkalmazott is növeli a szerotonin. Figyelembe lítium ezekkel a gyógyszerekkel depresszió kezelésére alkalmazott okozhat ott, hogy túl sok szerotonin. Ez okozhat súlyos mellékhatásokat, beleértve a szívproblémák, hidegrázás, és a szorongás; Néhány ilyen gyógyszerek depresszió kezelésére alkalmazott közé fenelzin (Nardil), tranilcipromin (Parnate), és mások.

Lítium hatással lehet az agy kémiai szerotonin nevű. Dextromethorphan (Robitussin DM, egyebek) is befolyásolhatja a szerotonin. Figyelembe lítium együtt dextrometorfán (DM Robitussin, egyebek) okozhat túl sok szerotonin az agyban és a súlyos mellékhatások, beleértve a szívproblémák, hidegrázás, és a szorongás vezethet. Ne szedje a lítium szed dextrometorfán (Robitussin DM, és mások).

Bizonyos gyógyszerek a magas vérnyomás fokozhatja a lítium szintjét a szervezetben. Figyelembe lítium együtt egyes gyógyszerek a magas vérnyomás okozhat túl nagy lítium hogy a szervezetben; Bizonyos gyógyszerek a magas vérnyomás többek között a kaptopril (Capoten), enalapril (Vasotec), lizinopril (Prinivil, Zestril), ramipril (Altace), és mások.

Lítium általánosan használt, hogy segítsen kijavítani kémiai egyensúlyhiány az agyban. Bizonyos gyógyszerek a magas vérnyomás fokozhatja a mellékhatások a lítium, és csökkentheti a lítium a testben; Bizonyos gyógyszerek a magas vérnyomás közé nifedipin (Adalat, Procardia), verapamil (Calan, isoptin, Verelan), ditilazem (kardizem), izradipin (dinacirk), felodipin (Plendil), amlodipin (Norvasc), és mások.

Gyógyszerek görcsrohamok megelőzésére befolyásolja az agy vegyi anyagok. Lítium általánosan használt, hogy segítsen kijavítani kémiai egyensúlyhiány az agyban. Figyelembe lítium együtt egyes gyógyszerek használt rohamok növelheti a mellékhatások a lítium; Bizonyos gyógyszerek megelőzésére használják rohamok közé fenobarbitál, primidon (Mysoline), valproinsav (Depakene), gabapentin (Neurontin), karbamazepin (Tegretol), fenitoin (Dilantin), és mások.

Lítium növeli a vegyi anyag az agyban a szerotonin. Meperidin (Demeroi) is növeli a szerotonin az agyban. Figyelembe lítium együtt meperidinnel (Demeroi) okozhat túl sok szerotonin az agyban és a súlyos mellékhatások, beleértve a szívproblémák, hidegrázás, és a szorongás.

Figyelembe metildopával növelheti a hatásait és mellékhatásait lítium. Ne szedje a lítium szed metildopával, ha az előírt egészségügyi szakember által.

Figyelembe a metil növelheti, hogy milyen gyorsan a test megszabadul a lítium. Ez csökkenti milyen jól lítium művek; A metil közé aminophyllin, koffein és a teofillin.

Lítium növelheti meddig izomlazítók működik. Figyelembe lítium együtt izomlazítók növelheti a hatásait és mellékhatásait izomlazítók; Néhány ilyen izomrelaxánsok közé karizoprodol (Soma), pipeku (Arduan), orfenadrin (Banflex, Disipal), ciklobenzaprin, gallamin (Flaxedil), atrakurium (Tracrium), pankurónium (Pavulon), szukcinilkolin (Anectine), és mások.

NSAID-ok gyulladásgátló gyógyszereket használják csökkentette a fájdalmat és a duzzanatot. NSAID-ok növelhetik lítium szintjét a szervezetben. Figyelembe lítium együtt NSAID-ok lehet, hogy növeli a lítium mellékhatásai. Kerüljük figyelembe lítium-kiegészítők és NSAID-ok egyidejűleg; Egyes NSAID-ok közé tartoznak ibuprofén (Advil, Motrin, Nuprin, egyéb), indometacin (Indocin), naproxen (Aleve, Anaprox, Naprelan, Naprosyn), piroxikám (Feldene), aszpirin, és mások.

Figyelembe phenothiazine együtt lítium csökkenthetik a hatékonyságát lítium. Lítium azt is csökkentheti az fenotiazinek; Néhány fenotiazinok közé klórpromazin (Thorazine), flufenazin (Prolixin), trifluoperazin (Stelazine), tioridazin (Mellaril), és mások.

Tramadol (Ultram) hatással lehet a vegyi anyag az agyban a szerotonin. Lítium is befolyásolhatja a szerotonin. Figyelembe lítium együtt tramadol (Ultram) okozhat túl sok szerotonin az agyban okoz zavart, hidegrázás, izommerevség és más mellékhatásai.

Néhány “vízhajtók” növelheti mennyit nátrium a szervezet megszabadul a vizeletben. Csökkenő nátrium a szervezetben növelheti a lítium szintjét a szervezetben, és növeli a hatások és mellékhatások lítium.

Figyelembe lítium néhány “víz tabletták” növelheti a lítium a szervezetben. Ez okozhat súlyos mellékhatások. Beszélje meg az egészségügyi szolgáltató, ha szed lítium szedése előtt “vízhajtók, néhány fajta” vízhajtók “közé chlorothiazide (diuril), a hidroklorotiazid (hidrodiuril, Esidrix), indapamid (lozol), metoiazon (Zaroxolyn), klórtalidon (Hygroton® ).

Lítium növeli az agy kémiai szerotonin nevű. Pentazocin (Talwin) szintén növeli a szerotonin. Figyelembe lítium együtt pentazocin (Talwin) okozhat túl sok szerotonin a szervezetben. Figyelembe lítium együtt pentazocin (Talwin) okozhat súlyos mellékhatásokat, beleértve a szívproblémák, hidegrázás, és a szorongás. Ne szedje a lítium-kiegészítők szedése esetén pentazocin (Talwin).

A következő adagot vizsgálták tudományos KUTATÁS; BY MOUT; Az akut mániás epizódok: 1,8 g, vagy 20-30 mg per kg lítium-karbonát napi 2-3 részre elosztva. Egyes egészségügyi szolgáltatók kezdeni a terápiát 600-900 mg naponta, és fokozatosan növelni az adagot; A bipoláris zavar és más pszichiátriai megbetegedések: A szokásos adag 900 mg 1,2 g naponta 2-4 részre elosztva. 24-32 milliekvivalens lítium-citrát-oldattal, adott 2-4 dózisra elosztva naponta, is használják. Az adagot általában nem haladhatja meg a 2,4 g lítium-karbonát vagy 65 milliekvivalens lítium-citrát-naponta. Azoknak a gyermekeknek, 15-60 mg per kg (0,4-1,6 milliekvivalens per kg) naponta osztott dózisokban használták fel; Lítium beadható egyetlen napi dózisban, de általában megosztott dózisokban, hogy csökkentse a mellékhatások; Megállás lítium terápia hirtelen megnő az esélye, hogy a tünetek a bipoláris zavar fog térni. Az adag lítium fokozatosan csökkenteni kell, legalább 14 napig. Nincs ajánlott napi bevitel (RDA) lítium. Egy ideiglenes RDA 1 mg naponta egy 70 kg testtömegű felnőtt javasolták.

Referenciák

Perlis RH, Sachs GS, Lafer B, et al. Hatása hirtelen változás standard alacsony szérum lítium: a reanalízis kettős-vak lítium karbantartási adatok. Am J Psychiatry 200; 159: 1155-9 ..

Pinelli JM, Symington AJ, Cunningham KA, Paes BA. Esetismertetés és felülvizsgálata perinatális vonatkozásai anyai lítium használatra. Am J Obstet Gynecol 200; 187: 245-9 ..

Schrauzer GN. Lítium: előfordulás, étrendi bevitel, táplálkozási essentiality. J Am Coll Nutr 200; 21: 14-21 ..

Singhal AB, Caviness VS, Begleiter AF, et al. Az agyi érszűkület, stroke utáni alkalmazása szerotonerg gyógyszerek. Neurology 200; 58: 130-3.

Smith DF minden részéről M. vesefunkció és a lítium-koncentráció patkányok adott injekció lítium orotátot vagy lítium-karbonát. J. Pharm Pharmacol 197; 31: 161-3 ..

Természetes gyógyszerek átfogó adatbázis fogyasztói Version. lásd természetes gyógyszerek átfogó adatbázis Professional verzió. ÂTherapeutic Research Kar 2009.

Volt. Ginseng, C-vitamin, Depresszió