MDMA: hatásaira, veszélyeire és a használat mértéke

Mi MDMA?

Gyakori vagy utcanevek: Ecstasy, E, Adam, XTC, Clarity, Essence, Hug Drug, Szerelem Drug, Molly

MDMA (3-4 metiléndioximetamfetamin) egy szintetikus, pszichoaktív drog, amelynek kémiai szerkezete hasonló a stimuláns metamfetamin és a hallucinogén meszkalin. Ecstasy egy illegális drog úgy működik, mint stimuláló és pszichedelikus, termelő stimuláló hatással, valamint a torzulások idő és az észlelés és a fokozott élvezetet tapintási élményeket. Ez általánosan ismert ecstasy.

Ecstasy fejti ki elsődleges hatását az agyban az idegsejtek, melyek a kémiai szerotonin kommunikálni más neuronokat. A szerotonin rendszer fontos szerepet játszik szabályozásában hangulat, agresszió, a szexuális aktivitás, alvás, és az érzékenység a fájdalom.

MDMA hatásait használata

MDMA először szintetizált egy német cég 1912-ben, az esetlegesen használt étvágycsökkentő. MDMA már elérhető, mint egy utcai drog, mivel az 1980-as évek. Alkalmazását fokozódott az 1990 között egyetemi hallgatók és fiatal felnőttek. Ez a leggyakrabban forgalmazott késő partiról úgynevezett “rave”, klubok, és rock koncertek. Ahogy a rave és klubélet bővült nagyvárosi és elővárosi területeken szerte az országban, MDMA használata és forgalmazása is emelkedett. MDMA gyakran használt más gyógyszerekkel kombinálva. Azonban ritkán fogyasztják, mivel az alkohol úgy gondoljuk, hogy csökkenti a hatásait.

MDMA serkenti a kibocsátás a neurotranszmitter szerotonin agyi neuronok, ami egy nagy, hogy tart néhány perctől egy óráig. A gyógyszer jutalmazó hatását változhat az egyes figyelembe, akkor a dózis és a tisztaság, és a környezet, amelyben készítették. MDMA képes élénkítő hatása, mint egy továbbfejlesztett élvezte, és önbizalmat és növeli az energiaszintet. A pszichedelikus hatások közé érzéseit nyugalom, elfogadás és empátia.

MDMA felhasználók problémákba ütközhetnek tapasztaltakhoz hasonló az amfetamin és kokain, beleértve a függőség. MDMA károk agy szerotonin neuronok. Szerotonin úgy gondolják, hogy szerepet játszik a szabályozó hangulat, a memória, az alvás, és az étvágyat. A kutatások azt mutatják nehéz MDMA okozhat tartós memória problémák emberben; Azonban a 2011 tanulmány arról számolt be, korlátozott kognitív hanyatlás a felhasználók az MDMA. 1

Pszichológiai hatások lehet a zavartság, depresszió, alvászavar, szorongás és paranoia, néha hetekig a gyógyszer bevétele után. Fizikai hatásai lehetnek az izmok feszültségét, akaratlan fogakat clenching, hányinger, homályos látás, gyengeség, hidegrázás vagy izzadás. Növeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást egy különleges kockázatot emberek keringési és szívbetegségek.

Egészségügyi kockázatok

Továbbá bizonyíték van arra, hogy az emberek, akik kiütés, amely úgy néz ki, mint a pattanások után használ MDMA lehet kockáztatni súlyos mellékhatások, mint például a máj károsodását, ha továbbra is használja a kábítószert. Csaknem 60 százaléka az emberek, akik használják az Ecstasy jelentés megvonási tüneteket, beleértve a fáradtság, étvágytalanság, depressziós érzéseket, és a baj koncentrálva.

MDMA kapcsolatos halálesetek rave számoltak be. A serkentő hatását a gyógyszer, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy táncolni huzamosabb ideig együtt a forró, zsúfolt körülmények általában megtalálható rave kiszáradáshoz vezethet, hipertermia (veszélyes testhőmérséklet emelkedés), és a szív- vagy veseelégtelenséget.

Más gyógyszerek kémiailag hasonló Ecstasy, mint például az MDA (methylenedioxyamphetamine, anyavegyületével Ecstasy) és PMA (paramethoxyamphetamine, összefüggő halálesetek az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában) néha értékesített Ecstasy. Ezek a szerek neurotoxikus lehet vagy kiegészítő egészségügyi kockázatokat a felhasználó számára.

Ezen túlmenően, a tiltott értékesítése Ecstasy teszi hajlamosak, hogy “cut” más tiltott és potenciálisan mérgező vagy halálos vegyszerek. Ecstasytabletták tartalmazhat más anyagokat mellett MDMA, például efedrin (stimuláns); dextrometorfán (a köhögéscsillapító, amely a PCP-szerű hatások nagy dózisban); ketamin (érzéstelenítésre használják leginkább az állatorvosok, hogy is van PCP-szerű hatások); koffein; kokain; és a metamfetamin. Míg a kombinált Ecstasy egy vagy több ilyen gyógyszerek lehetnek eredendően veszélyes, a felhasználók azt is összekapcsolják őket anyagok, mint a marihuána és az alkohol, amivel magukat további fizikai kockázatot.

MDMA leggyakrabban kapható tabletta formájában, és általában orálisan. Ecstasy emberkereskedők következetesen márkanevek és logók a marketing eszközök, és megkülönbözteti a terméket a versenytársak. A logók elő, hogy egybeessen ünnepekre és különleges eseményekre. A több népszerű logók lepkék, villámok, és négylevelű lóhere. Azt is kapható por és néha felhorkant, és esetenként füstölt de ritkán beadni.

A National Institute on Drug Abuse (NIDA) finanszírozza a Monitoring the Future felmérés (MTF), amely végzett a University of Michigan Institute for Social Research. 2010-ben 4,6 százalékos 12. osztályos, 4,7 százaléka 10. osztályosok, és 2,4 százaléka 8. osztályosok számolt ők használják MDMA az elmúlt évben. 2000-ben 8,2 százalékos 12. osztályos, 5,4 százaléka 10. osztályosok és 3,1 százaléka 8. osztályosok számoltak be, hogy már használta az MDMA. Afroamerikai diákok mutatták, lényegesen alacsonyabb a Ecstasy használni, mint a fehér vagy spanyol versenyző a 2010-es MTF felmérés.

A NIDA által szponzorált közösségi Epidemiológiai Munkacsoport (CEWG) kutatói hálózat 21 nagy amerikai nagyvárosi területek, szintén arról számolt be, növelte MDMA használat fiatal felnőttek és serdülők számos területen az országban. MDMA, ha elsősorban a diszkókban, rave, és főiskolán jelenetek, jelenleg használt számos más társadalmi körülmények. Ez az egyik legjelentősebb stimuláns használják számos nagyvárosban. Miami 1999-ben nyolc MDMA kapcsolatos halálesetek és öt Minneapolis / St. Pál. Boston az első három negyedévben 2000, MDMA volt a leggyakrabban említett kábítószer telefonhívásokat a Poison Control Center. Ecstasy tartalom rendkívül változó, és ez gyakran áll anyagok teljesen eltér az MDMA, kezdve koffein dextrometorfán. Ecstasy tablettát foglaltak le a Drug Enforcement Administration emelkedett 13.342, 1996-ban 949257 2000.

2010-ben a Substance Abuse és Mental Health Services Administration az eredményeket közzétették a 2010-es Országos felmérés a kábítószer-használat és Egészség. Között évesek 12-49, az átlagos életkor az első használat MDMA 19,4 év. 2010-ben a becslések szerint 695.000 12 évesnél idősebb volt áram (múlt hónap) MDMA droghasználók, ami azt jelenti, már használt egy Ecstasy típusú gyógyszer a hónap során a felmérést megelőző interjú. A 2010-es jelenlegi használat becslés hasonló 2009-től az arány a jelenlegi MDMA használat fiatalok körében év 12-17 csökkent 0,3 százalékkal 2004 és 2007, de emelkedett 0,5 százalékkal, 2009-ben és 2010-ben Ahhoz, hogy teljes MDMA használat perspektíva, 2010-ben a tiltott kábítószer-kategória a legtöbb jelenlegi felhasználók személyek között 12 éves vagy annál idősebb volt a marihuána használat (2.400.000), majd visszaélés fájdalomcsillapítók (2000000), nyugtatók (1,2 millió), az ecstasy (0900000 ), inhaláló szerek (0800000), és a kokain és a stimulánsok (0.600.000 db). 2

1. Halpern, J. H., Sherwood, A. R., Hudson, J. I., et al. Maradék kognitív funkciók hosszú távú ecstasyhasználók minimális expozíció más gyógyszerekkel. Addiction 2011; 106: 777-86.

2. Függőség és mentális egészségügyi szolgáltatások felügyelete, eredmények a 2010-es Országos felmérés a kábítószer-használat és Egészség: Összefoglaló a Nemzeti álláspontja, NSDUH Sorozat H-41, HHS Publication No. (SMA) 11-4658. Rockville, MD: Függőség és mentális Health Services Administration, 2011.

e kormány frissítések

Felhasználási módszerek

Terjedelme MDMA használat

Összefüggő

Lásd még

források