melanoma útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Melanoma a rák a sejtek ( “melanociták”), amelyeket a bőr színét. Fejleszti amikor ezek a sejtek megváltoznak, és szaporodnak agresszíven. Az esetek száma a melanoma, a leghalálosabb bőrdaganat, gyorsabban növekszik, mint bármely más rákos .; Az orvosok nem teljesen biztos benne, miért melanoma aránya a szárnyaló. Ez lehet a felelős, hogy túl sok időt a napon a szabadtéri tevékenységek. Ez is az oka, hogy a globális változások, mint például az az ózonréteg, amely elnyeli sok a nap káros sugarai .; A minta a napozás tűnik, hogy befolyásolja a kialakuló melanoma kockázatát, mint a teljes összeg napozás az életben. Rövid permetezésre a heves nap tűnik a legveszélyesebb, különösen akkor, ha kap leégett. Mivel a napon változásokat okozhat (mutációk) bőrsejtek géneket. A kutatók a közelmúltban megállapította, több gén mutációi a sokak által osztott melanoma tumorsejtek. Valószínű, hogy egy vagy több ezek a mutációk elindítja a rák .; A leggyakoribb típus a melanoma terjed a bőr felszínén. Úgy hívják felszínesen terjedő melanoma. Lehet marad a felszínen, vagy növekszik lefelé a mélyebb szövetekben. Más típusú melanoma lehet kezdeni bárhol vagy a testben .; A kockázatot a melanoma kialakulásának magasabb, ha van; Vörös vagy szőke haj; Zöld vagy kék szem; Szép bőr; A története, hogy a nap egy csomó, különösen, mint a gyermek; Egy anya, apa, testvér vagy testvér melanoma. Ha ezek közül a rokonok is melanoma, akkor viszont nyolcszor nagyobb valószínűséggel alakul meg.

Tünetek

Melanoma általában látható, mint egy sötét bőr folt. Úgy tűnhet, bárhol a testen, de leggyakrabban alakul ki a hát, a mellkas és a lábak. Az idő nagy részében, melanoma alakul normális kinézetű bőr, de lehet kinőni egy meglévő anyajegy .; Watch egy mól az A, B, C, D és E s melanoma; A szimmetria (egy oldalon nem egyezik a más); B érdekében szabálytalanságokat; C olors vagy árnyalatú bőr, amelyek különböző ugyanazon mol; D iameter nagyobb, mint 6 mm (nagyobb, mint egy ceruza radír); E volving (újonnan fejlődő mol)

Diagnózis

Amennyiben orvosa úgy egy anyajegy lehet melanoma, ő fogja csinálni a biopszia a bőr vagy utalnak, hogy a szakember az eljárást.

Meddig tart?

Melanoma általában gyógyítható, ha eltávolítják, ha a daganat nem ment mélyen a bőrbe. Fejlettebb melanoma igényel hosszabb kezelést. Ha van egy melanoma, akkor kialakulásának kockázata a másik, így a fogorvos megvizsgálja a bőrt rendszeresen. Körülbelül 1 20-ból, akik a melanoma dolgozzon ki egy második melanoma 20 éven belül.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Hogy csökkentse a kockázatot a melanoma, maradjon ki a nap. Egy rossz leégés jelentős kockázati tényező. Kiadások sok időt a napon, mint a gyermek az egyik legnagyobb veszélyt. Ahhoz, hogy biztonságos a nap, hogy ezeket a lépéseket

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Jelentős előrelépések történt a melanóma kezelésében.

Mikor kell orvoshoz

Korai melanóma kezelésében kulcsfontosságú. Ha észleli valamelyik ABCDE jelek vagy lát gyanús bőrelváltozás, forduljon orvoshoz azonnal. Ha késleltetni, melanoma terjedését. Ha melanoma fut a családban, az, ha egyéb kockázati tényezőket, különösen éber. Már a fogorvos megvizsgálja a bőrt rendszeresen.

Prognózis

Öt kulcsfontosságú tényezők segítenek meghatározni, hogy milyen súlyos melanoma