mol (NEVI) útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Moles kicsik, pigmentált foltok a bőrön, amely általában megjelennek a gyermekkorban vagy serdülőkorban, bár néha már születéskor jelen. Ők alkotják a klaszterek pigmentált sejtek úgynevezett melanociták. Az emberek is kialakulhat több mol serdülőkorban és a terhesség, és a meglévők is növelheti vagy sötétebbé némileg ezekben az időkben. Annak ellenére, hogy ezek a változtatások, mol legyen mindig; Egyenletesen pigmentált – A szín ugyanaz az egész mol .; Élesen elhatárolt – Az élek a vakond is egyértelmű .; Szimmetrikus forma és szín – Minden alkatrész a vakond hasonlítanak.

Tünetek

Anyajegyek változhat színű. Lehetnek hússzínű, sárga-barna vagy sötétbarna. Azt is lehet lapos vagy kiemelkedő, sima, szőrös vagy szemölcsös. Bár anyajegyek általában ártalmatlanok, és bizonyos esetekben válhatnak rákos, ami egy potenciálisan halálos daganat úgynevezett malignus melanoma. Emiatt fontos, hogy nyomon mol, és azokat megvizsgálta egy bőrgyógyász, ha; Get nagyobb hirtelen; Ki kell dolgozni egy szabálytalan határ; Sötétebb vagy gyulladt; Mutasd foltos színváltozás; Kezdje vérezni, crack vagy viszketést; fájdalmas

Diagnózis

Az orvos meg tudja állapítani, hogy milyen típusú anyajegy van néztem

Meddig tart?

A legtöbb mol soha nem lesz probléma. Azonban mol rendszeresen ellenőrizni kell az esetleges rendellenes változás.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Amikor a melanociták rákosodnak, hívják őket melanóma. Fontos, hogy vizsgálja meg mol rendszeresen keres gyanús elváltozásokat. Kap valaki, hogy ellenőrizze a fejbőr és más területeken, amelyek nehéz észrevenni. Nézze, a korai figyelmeztető jelei melanoma használatával ABCDE kritériumok

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Gyakori mol nem kell eltávolítani. Azonban néhány ember úgy dönt, hogy őket távolítani kozmetikai okokból; ha azokat felemelt és területen található, ahol ruházati irritálja őket, például a derékvonal; vagy ha a fejbőr és a haj irritál fogmosás. A legtöbb mol le lehet vágni egy egyszerű soros eljárás. Mol, diszpláziás anyajegyek, akinek megjelenése azt sugallja, hogy lehet, hogy rákos el kell távolítani, és mikroszkóp alatt vizsgáltuk. Ha megállapítják, hogy az rákos, további bőrt a környező terület is el kell távolítani.

Mikor kell orvoshoz

Ne hagyja figyelmen kívül figyelmeztető jeleket. Már gyanús anyajegyek ellenőrizni a bőrgyógyász. Melanoma a legveszélyesebb formája a bőrrák, de a korai diagnózis lehetne megmenteni az életét. Ha egy anyajegy jelenik meg abnormális, orvosa csinál egy biopszia által figyelembe néhány mol szövet, így lehet laboratóriumban megvizsgálják. Továbbá, miután egy orvos ellenőrizze a mol ha nem elég. Normális kinézetű mol válhat rákos később. Moles kell vizsgálni időről időre, különösen akkor, ha bármilyen változást észlel. Ha diszpláziás anyajegyek, vagy ha van egy története a melanoma a családban, akkor kell egy orvos ellenőrzi az összes mol rendszeresen. Az orvos azt javasolja, hogy milyen gyakran kell ellenőriztesse.

Prognózis

Mivel mol válhat rákos, fontos, hogy egy bőrgyógyász, ha egy anyajegy megváltozik.