mononukleózis betegség

A mononucleosis infectiosa (mono) gyakran nevezik a csókolózó betegség. A vírus okozza mono továbbítja a nyál, így kap ez a csók, de akkor is ki vannak téve egy köhögés vagy tüsszentés vagy közös pohár vagy élelmiszer edények azzal, aki mono. Azonban mononucleosis nem olyan ragályos, mint egyes fertőzések, mint például a közös hideg.

Te legvalószínűbb, hogy mononucleosis minden jelek és tünetek, ha egy serdülő vagy fiatal felnőtt. A kisgyermekek általában kevés tünet, és a fertőzés gyakran elsikkad.

Tünetek

Ha mononukleózis, fontos, hogy legyen óvatos bizonyos szövődmények, mint a megnagyobbodott lép. Pihenés és a megfelelő folyadékot kulcsfontosságú a gyógyulás.

Fáradtság; Torokfájás, talán egy torokgyulladást, hogy nem lesz jobb az antibiotikum használat; Láz; Duzzadt nyirokcsomók a nyakon és a hónalj; Duzzadt mandulák Fejfájás; Bőrkiütés; Puha, duzzadt lép

Jelei és tünetei mononukleózis lehetnek

A vírus lappangási idő körülbelül 4-6 hét, bár a fiatal gyermekek ezen időszak rövidebb is lehet. Jelek és tünetek, mint a láz és torokfájás általában enyhülnek egy pár hétig, de a fáradtság, megnagyobbodott nyirokcsomók és a duzzadt lép eltarthat néhány héttel tovább.

Ha már tapasztalja a fenti tünetek, akkor lehet, mononukleózis.

Májgyulladás. Azt tapasztalhatja enyhe májgyulladás (hepatitis) .; Sárgaság. A sárgás bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése (sárgaság) is előfordul néha.

Ha pihenésre és az egészséges táplálkozás nem enyhülnek a tünetek egy héten belül, vagy két, vagy ha a tünetek visszatérnek, forduljon orvosához.

Vérszegénység – csökkenése a vörösvértestek és a hemoglobin, vasban gazdag fehérje a vörösvérsejtekben; Thrombocytopenia – alacsony száma a vérlemezkék, amelyek a vérsejtek résztvevő véralvadási; Szívproblémák – egy gyulladás a szívizom (szívizomgyulladás); Szövődmények járó idegrendszeri – meningitis, encephalitis és Guillain-Barre-szindróma; Duzzadt mandulák -, amely képes blokkolni a légzés

Okoz

A leggyakoribb oka a mononucleosis az Epstein-Barr-vírus, de más vírusok is okozhatnak a betegség.

Mononucleosis általában nem súlyos. A legtöbb felnőtt voltak téve az Epstein-Barr-vírus, és épített ki antitesteket. Ők immun és nem fog mononucleosis újra.

Szövődményei mononucleosis súlyosabb, mint maga a betegség.

Mononucleosis okozhat lépmegnagyobbodás. Szélsőséges esetekben a lépet megrepedhet, ami éles, hirtelen fájdalom a bal oldalán a has felső részében. Ha ilyen fájdalom jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz – szükség lehet a műtét.

Máj- is előfordulhat

szövődmények

Mononukleózis is eredményezheti, hogy a következő kevésbé gyakori komplikációk

Antitest vizsgálatok. Ha van igény további megerősítést, a monospot tesztet végezhet, hogy ellenőrizze a vérben antitestek az Epstein-Barr-vírus. Ez szűrővizsgálat eredményt ad egy napon belül. De lehet, hogy nem észleli a fertőzés első hetében a betegség. Egy másik antitest vizsgálatot igényel hosszabb időt eredmény, de a betegség észlelése még az első héten a tünetek .; Fehérvérsejtszám. Orvosa esetleg más vérvizsgálat keresni egy magas számú fehér vérsejtek (limfociták) vagy abnormális kinézetű limfociták. Ezeket a vérvizsgálatokat nem erősítette mononukleózis, de lehet azt sugallják, mint lehetőséget.

Diagnózis

Az Epstein-Barr vírus okozhat sokkal súlyosabb betegség az emberek, akik károsodott immunrendszerű, például a HIV / AIDS, vagy ember vesz gátló gyógyszereket immunitás követően a szervátültetésre.

Kezelése másodlagos fertőzések. Alkalmanként egy streptococcus (streptococcus) fertőzés kíséri torokfájás a mononukleózis. Akkor is kialakulhat a sinus fertőzés vagy a fertőzés a mandulák (mandulagyulladás). Ha igen, akkor lehet, az antibiotikumos kezelés ezeket kísérő bakteriális fertőzések .; Fennáll a kiütések bizonyos gyógyszerek. Az amoxicillin és más penicillin-származékok nem ajánlott, akik a mononucleosis. Tény, hogy néhány ember a mononucleosis, akik egy ilyen gyógyszerek kiütés. A kiütés, azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ők allergiás a antibiotikum. Ha szükséges, más antibiotikumok, amelyek kisebb valószínűséggel okoznak kiütés állnak fertőzések kezelésére, amely kísérheti mononukleózis.

A lép egy kis orgona általában körülbelül akkora az öklét. Számos állapot, beleértve a májbetegség és egyes daganatok okozhatnak a lépet, hogy megnagyobbodik.

Megjegyzés le minden tünet, amit tapasztalhatsz, akkor is, ha látszólag nem kapcsolódnak az oka annak, hogy a tervezett találkozót .; Írja le fontos személyes információkat, megjegyezve, minden főbb hangsúlyozza, nemrég az élet megváltozik, a napi rutin – ideértve az alvási szokások – vagy expozíció bárki mononucleosis .; Készítsen egy listát az összes gyógyszerek, vitaminok és táplálékkiegészítők szedi .; Írja le egy listát a kérdést, hogy kérdezze meg orvosát.

Kezelés

Orvosa feltételezheti, mononukleózis alapján a tünetek, hogy mennyi ideig tartott volna, és a fizikális vizsgálat. Ő fogja keresni jelei, mint a duzzadt nyirokcsomók, mandulák, lép és máj, és úgy vélik, hogy ezek a jelek kapcsolódnak a tünetek, amit mond.

Nincs konkrét terápia áll rendelkezésre kezelésére fertőző mononukleózis. Az antibiotikumok nem működnek a vírusfertőzések ellen, mint a mono. A kezelés elsősorban magában ágynyugalom, a helyes táplálkozás és ivás sok folyadékot.

Melyek a legvalószínűbb oka az én tüneteket vagy állapot ?; Más, mint a legvalószínűbb oka, milyen más oka lehet a tüneteket vagy állapot ?; Milyen vizsgálatokat van szükségem ?; Én ezeket a más egészségügyi feltételek. Hogyan lehet a legjobban kezelni őket ?; Léteznek korlátozások azt kell követni ?; Muszáj, hogy otthon maradnak a munkából vagy az iskolában? Mennyi ideig kell otthon maradni ?; Mikor visszatér a megerőltető tevékenységek és a küzdősportok ?; Vannak olyan gyógyszerek, azt kell, hogy elkerüljék a mononucleosis ?; Léteznek brosúrák és egyéb nyomtatott anyagok, amit magammal? Milyen weboldalak ajánlanak?

Ha azt gyanítjuk, hogy mononukleózis, lásd a háziorvos. Itt van néhány információ, melyek segítségével kész a kinevezése, és mit várnak el az orvos.

Mikor alakulnak ki tünetek ?; Voltál már kitéve bárki mononucleosis ?; Már a tünetek is folyamatos, vagy alkalmi ?; Mennyire súlyos a tünetei ?; Mi van, ha valami, úgy tűnik, hogy javítsa a tünetek ?; Mi van, ha valami, úgy tűnik, hogy súlyosbítja a tüneteket?

Készít egy listát a kérdés segít, hogy a legtöbb idejét az orvosával. Mert mononucleosis, néhány alapvető kérdést, hogy kérdezze meg orvosát a

Ne habozzon feltenni bármilyen más kérdés.

Igyál sok vizet és gyümölcsleveket. Folyadékok segíthet enyhíteni a láz és a torokfájás és a kiszáradás megelőzésére .; Vegyünk egy over-the-counter fájdalomcsillapító. Használd fájdalomcsillapítók, mint az acetaminofen (Tylenol, egyéb) vagy ibuprofen (Advil, Motrin IB, egyéb), ha szükséges. Ezek a gyógyszerek nem vírusellenes tulajdonságokkal. Vedd őket csak a fájdalom enyhítésére vagy láz .; Legyen óvatos, ha így az aszpirin gyerekek vagy tinédzserek. Gyermekek és tinédzserek lábadozik bárányhimlő vagy influenza-szerű tünetek Soha ne vegyen be aszpirint. Ez azért van, mert az aszpirin összefüggésbe hozták a Reye-szindróma egy ritka, de potenciálisan életveszélyes állapot, az ilyen gyermekek .; Gargalizáljon sós vízzel. Ehhez naponta többször, hogy enyhíti a torokfájást. Keverjük össze 1/2 teáskanál só 8 dkg (237 ml) meleg vízben.

Felkészülés egy találkozót

Kérdések orvosa valószínűleg feltenni a

Emellett egyre rengeteg ágynyugalom, ezek a lépések segíthetnek a tünetek enyhítésében a mononukleózis

Vegyünk egy over-the-counter fájdalomcsillapító. Használd fájdalomcsillapítók, mint az acetaminofen (Tylenol, egyéb) vagy ibuprofen (Advil, Motrin IB, egyéb), ha szükséges. Ezek a gyógyszerek nem vírusellenes tulajdonságokkal. Vedd őket csak a fájdalom enyhítésére vagy láz.

Életmód és a hazai jogorvoslati

Legyen óvatos, ha így az aszpirin gyerekek vagy tinédzserek. Gyermekek és tinédzserek lábadozik bárányhimlő vagy influenza-szerű tünetek Soha ne vegyen be aszpirint. Ez azért van, mert az aszpirin összefüggésbe hozták a Reye-szindróma egy ritka, de potenciálisan életveszélyes állapot, az ilyen gyermek számára.

A legtöbb jelei és tünetei mononukleózis könnyű néhány héten belül, de lehet, hogy két-három hónapig, mielőtt úgy érzi, teljesen normális. A több pihenés kapsz, minél hamarabb be kell hajtania. Visszatérve a szokásos menetrend túl hamar növeli a visszaesés.

Megküzdés és támogatás

Hogy elkerülhető legyen a szakadás a lépet, várjon legalább egy hónapig, mielőtt visszatért a élénk tevékenységet, nehéz emelés, roughhousing vagy kontakt sport. Lépruptura eredményez súlyos vérzés, és egy orvosi vészhelyzet.

Megelőzés

Kérdezze meg orvosát, ha az biztonságos az Ön számára, hogy folytassa a normális szintű aktivitást. Orvosa javasolhatja fokozatos edzés program segít újjáépíteni az erejét, ahogy talpra.

Mononucleosis is hetekig, tartása van otthon, ahogy talpra. Légy türelmes a testeddel, mert harcol a fertőzés.

A fiatalok számára, amelynek mononucleosis azt jelenti, bizonyos kihagyott tevékenységek – osztályok, csapat gyakorlatok lebonyolítására. Kétségtelen, akkor be kell, hogy nyugi egy darabig. A diákoknak meg kell, hogy hagyja az iskolák tudják lábadozik mononukleosis szüksége lehet speciális szempontokat, hogy lépést tartson a munkájukat.

További információ a mononukleózis

Ha mononukleózis, akkor nem feltétlenül kell karanténba. Sok ember már immunis az Epstein-Barr vírus, mert az expozíció, mint a gyermekek. De otthon marad haza az iskolából, és egyéb tevékenységeket, amíg jobban érzed magad.

Kérjen segítséget a barátok és a család, ahogy talpra mononukleózis. Főiskolai hallgatók vegyék fel a kapcsolatot a campus hallgatói egészségügyi központ munkatársai segítséget vagy kezelésére, ha szükséges.

További mononukleózis

Mononucleosis terjed nyállal. Ha fertőzött, segít megelőzni a vírus terjedésének másoknak nem megcsókolta őket, és a nem megosztó étel, edények, poharak, edények, amíg néhány napon belül láz alábbhagyott, és még tovább, ha lehetséges.

Az Epstein-Barr vírus fennmaradhat a nyál hónappal a fertőzés után. Nem vakcina létezik, hogy megakadályozzák a mononukleózis.

1

)