mri: a gadolínium biztonságos emberi vesebetegségben szenvedő?

Ez attól függ, hogy milyen típusú mágneses rezonanciás képalkotás (MRI), amit a tervek szerint már – egy MRI kontraszt vagy egy MRI kontrasztanyag nélkül. Kontrasztanyagok, beleértve gadolínium (GAD-oh-LIN-e-um), arra használják, hogy fokozza néhány MRI-felvételeken. Kontrasztanyagok vénába a keze vagy karja. Nem minden MRI-k igényelnek a kontrasztanyag.

Nincsenek különleges aggályokat emberek veseproblémák amelynek MRI kontrasztanyag nélkül.

Vannak azonban olyan aggályok, ha az emberek a vese problémák – különösen súlyos veseelégtelenségben (veseelégtelenség) – kapnak gadolínium alapú kontrasztanyag MRI vizsgálat közben.

Gadolinium-tartalmú kontrasztanyagok növelheti a kockázatát, hogy a ritka, de súlyos betegség, az úgynevezett nefrogén szisztémás fibrózis emberek súlyos veseelégtelenség. Nefrogén szisztémás fibrózis kiváltja a bőr megvastagodása, a szervek és más szövetekben. Nincs bizonyított hatékony kezelés e súlyos, maradandó károsodást okozó betegség.

Mielőtt egy MRI

Lehet, hogy orvosa, válasszon más képalkotó vizsgálat, ha lehetséges. Ha az orvos ezt javasolja az MRI gadolínium ellenére a lehetséges kockázatokat, akkor meg kell adni a lehető legkisebb adag formájában gadolínium, hogy a már társult a legkevesebb komplikációk. Orvosa is javasolhatja hemodialízis – olyan eljárás, amely kiszűri származó hulladékok a vér útján gép – közvetlenül az MRI.

Val vel