mumpsz

A fültőmirigy-gyulladás egy vírusos fertőzés, amely alapjaiban érinti a mirigyeket – az egyik három pár nyál termelő (nyálmirigy) mirigyek alatt helyezkedik el, és az előtt a füle. Ha Ön vagy gyermeke szerződések mumpsz, ez okozhat duzzadás az egyik vagy mindkét mirigyeket.

Mumpsz volt gyakori az Egyesült Államokban, amíg mumpsz oltás vált rutin. Azóta az esetek száma csökkent drasztikusan, így az esélyei egyre mumpsz alacsony. Szövődményei mumpsz, például hallásvesztés, potenciálisan súlyos, de ritka.

Nincs specifikus kezelés mumpsz. Mumpsz járvány még mindig előfordulnak az Egyesült Államokban, és a mumpsz még gyakori sok részén a világnak, így kapok egy védőoltás, hogy megakadályozzák a mumpsz is fontos marad.

Néhány ember fertőződött meg a mumpsz-vírus egyáltalán nem lenne jelek vagy tünetek, vagy nagyon enyhe is. Amikor a tünetek kialakulnak, általában megjelennek körülbelül két-három hétig expozíció után a vírus, és tartalmazhatnak

Az elsődleges – és legismertebb – jele mumpsz duzzadt nyálmirigyek okozó az arcon, hogy kifújja. Tény, hogy a “mumpsz” egy régi kifejezés a csomók vagy nekiütközik belül az arcon.

Ha úgy gondolja, hogy Ön vagy gyermeke mumpsz, keresse fel orvosát. Hagyja az orvos irodájában tudni, mielőtt elmész, hogy úgy gondolja, a mumpsz, így nem kell olyan sokáig várni a váróban, esetleg megfertőzze mások. Mumpsz vált egy ritka betegség, így elképzelhető, hogy a jelek és tünetek egy másik körülmény okoz. Duzzadt nyálmirigyek és a láz utalhat gyulladt mandulák (mandulagyulladás) vagy zárolt nyálmirigy.

Más vírusok megfertőzhetik a mirigyeket, ami a mumpsz-szerű betegség.

Mikor kell orvoshoz

Gyulladás

Az ok a mumpsz a mumpsz-vírus, amely könnyen terjed emberről emberre a fertőzött nyállal. Ha nem immunis, akkor szerződést mumpsz belélegzése nyál cseppek a fertőzött személy, aki csak tüsszentett vagy köhögött. Azt is szerződést mumpsz osszanak eszközök, bögrék, azzal, aki a mumpsz.

Szövődményei mumpsz potenciálisan súlyos, de ritka.

egyéb szövődmények

A legtöbb mumpsz komplikációk vonja gyulladás és duzzadás néhány része a test, mint például a

Információk összegyűjtése előre

Hívja a háziorvos, ha Ön vagy gyermeke jelek és tünetek közös mumpsz. Itt van néhány információ, melyek segítségével kész a kinevezése.

Mit várnak el az orvos

Kérdést, hogy kérdezze meg kezelőorvosát, mumpsz közé

Mit lehet tenni az időközben

Ne habozzon feltenni bármilyen további kérdése merülne fel, vagy a gyermek állapota.

Azok, akik nem kell MMR vakcina

Orvosa valószínűleg kérdezni néhány kérdést, többek között

Amíg várni a találkozó, akkor lehet, hogy a tünetek enyhítésére hideg borogatás és over-the-counter fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen (Advil, Motrin IB, egyéb) és paracetamol (Tylenol, egyéb). Azonban nem adnak aszpirint egy gyermek, aki egy vírusos megbetegedés miatt aszpirin járt a fejlesztés a Reye-szindróma, amely súlyos is lehet.

Pihenj, amennyire csak lehet, és ne érintkezzenek másokkal, amíg meg nem láttam az orvost. Mumpsz rendkívül fertőző belül az első hét után a tünetek jelennek meg először.

Ha az orvos azt gyanítja, hogy Ön vagy gyermeke mumpsz vírus kultúra vagy a vérvizsgálat lehet szükség. Az immunrendszer normális antitesteket termel, hogy segítsen harcolni a fertőzést. Tehát, ha van a mumpsz, a vérvizsgálat érzékeli a antitestek a rendszer, hogy küzdenek a mumpsz vírus.

Mivel a fültőmirigy-gyulladás vírus által okozott, antibiotikum nem hatásos. Szerencsére a legtöbb gyermek és felnőtt felépüljön egy egyszerű eset a mumpsz belül körülbelül két hét.

Az általános szabály az, hogy már nem tekinthető fertőző és az biztonságosan visszatérhet a munka vagy iskola után egy héttel a diagnózis mumpsz.

Általában, akkor tekinthető immunis mumpsz, ha már korábban volt a fertőzés, vagy ha már immunizált mumpsz elleni.

A mumpsz vakcinát általában adott, mint a kombinált kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) beoltás amely a legbiztonságosabb és leghatékonyabb formája az egyes vakcinák. Két adag MMR vakcina ajánlott, mielőtt a gyermek elkezdi iskolai

Válaszul a mumpsz járvány a Midwest, főiskolai hallgatók és az egészségügyi dolgozók, különösen arra ösztönzik, hogy megbizonyosodjon arról, hogy már volt két adag MMR vakcina. Az egyszeri dózis nem tűnik nyújt elegendő védelmet járvány idején. Mivel az ajánlást a második adag nem kezdődhet el, amíg a 1980-as vagy 1990-es években sok fiatal felnőttek nem kaptak a második adagot, és már van.

Azok, akik meg kell szereznie a MMR vakcina

Nem kell a vakcinát, ha

Azok, akik meg kell várni, hogy az MMR oltás

Továbbá, a vakcina nem ajánlott

Azok, akik ellenőrizni kell orvosukkal

Mellékhatások a vakcina

Ha nem felel meg a fent felsorolt ​​kritériumok a beoltatlanság, akkor kell oltani, ha

Tekintsük vár, ha

Beszélje meg orvosával, mielőtt beoltatlanság mumpsz esetén

Ha nem kap mumpsz a MMR oltás, és a legtöbb ember nem tapasztal mellékhatásokat a vakcina. Néhány tapasztalhatnak enyhe láz és kiütés, és néhány ember (főleg felnőtt) van fájós ízületek utána egy rövid ideig. Kevesebb, mint egy teljes 1 millió adag okoz súlyos allergiás reakció.

Bár kétségek merültek fel azzal kapcsolatban a kapcsolatot az MMR-oltás és az autizmus, bőséges jelentéseket az American Academy of Pediatrics, az Institute of Medicine és a Centers for Disease Control and Prevention következtetni, hogy nincs tudományosan bizonyított összefüggés az MMR-oltás és az autizmus.

Ha Ön vagy gyermeke mumpsz és a pihenőidőre a legjobb kezelések. Kevés az orvos tehet sebesség helyreállítást. De lehet, hogy néhány lépést fájdalom enyhítésére és a kényelmetlenség és hogy mások megfertőződnek.

Vegye over-the-counter fájdalomcsillapítók, például acetaminofen (Tylenol, mások), vagy egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint az ibuprofen (Advil, Motrin IB, mások) a tünetek enyhítésére. Felnőttek is használhatják az aszpirin.

Legyen óvatos, ha így az aszpirin gyerekek vagy tinédzserek. Gyermekek és tinédzserek felépülés influenza-szerű tünetek Soha ne vegyen be aszpirint. Ez azért van, mert az aszpirin összefüggésbe hozták a Reye-szindróma egy ritka, de potenciálisan életveszélyes állapot, az ilyen gyermek számára.

Ha gyermeke mumpsz, figyeljen szövődmények. Értesítse orvosát, ha a gyermek fejlődik

keresse fel orvosát