nintedanib (szájon át) óvintézkedések

Nagyon fontos, hogy az orvos ellenőrizze a haladást rendszeres látogatások, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyógyszer megfelelően működik. A vérvizsgálat lehet szükség, hogy ellenőrizze a nem kívánt hatásokat.

A gyógyszer használata közben terhes is károsíthatja a magzatot. Alkalmazzon hatékony fogamzásgátló módszert kell tartani attól, hogy a kezelés során terhes, és legalább 3 hónapig az utolsó adagot. Ha úgy gondolja, hogy teherbe esett, miközben ezt a gyógyszert, tájékoztassa orvosát azonnal.

Kérdezze meg orvosát azonnal, ha fájdalom vagy érzékenység a has felső részén, világos széklet, sötét vizelet, étvágytalanság, hányinger, hányás, vagy sárga szemek vagy a bőr. Ezek tünetei lehetnek súlyos májbetegségben szenved.

Ez a gyógyszer hasmenést okozhat, és bizonyos esetekben ez súlyos is lehet. Ne vegyen be semmilyen hasmenés elleni gyógyszert, annak ellenőrzése nélkül orvosával. Hasmenés gyógyszerek teheti a hasmenés rosszabb, vagy hogy ez tovább tart. Ha bármilyen kérdése van ezzel, vagy ha enyhe hasmenés továbbra is, vagy rosszabbodik, kérdezze meg orvosát.

Ez a gyógyszer fokozhatja a vérzés kockázatát, szívinfarktus, vagy a stroke. Kérdezze meg orvosát azonnal, ha mellkasi fájdalom vagy diszkomfort érzés, szédülés, fejfájás, légszomj, hányinger vagy hányás, fájdalom vagy kellemetlen érzés a karokban, állkapocs, hát, vagy a nyak, izzadás, vagy szokatlan vérzés vagy véraláfutás.

Ez a gyógyszer okozhat egy könnycsepp (perforáció) a gyomorban és a belekben. Kérdezze meg orvosát azonnal, ha súlyos hasi fájdalom, hogy nem megy el.

Hagyja abba a dohányzást a kezelés előtt Ofev® és kerülje a dohányzást használata közben ezt a gyógyszert.

Ne vegyen be egyéb gyógyszert, amíg nem kaptak beszélni a kezelőorvosával. Ez magában foglalja a recept és vény nélkül kapható (over-the-counter [OTC]) a gyógyszerek és gyógynövény (pl orbáncfű), illetve vitaminkészítmények.